x

Jak stworzyć funkcjonalny ciąg kuchenny?

Kuchnia z wyspą

scene_06

Przebudowa kuchni nie jest dziś prostym zajęciem. Chociaż nowoczesne technologie budowlane ułatwiają projektowanie i adaptację wnętrz na indywidualne potrzeby, a sucha zabudowa tworzenie fantazyjnych kształtów ścian i sufitów, ilość sprzętów kuchennych zmusza do bardzo precyzyjnego planowania przebudowy tego pomieszczenia.

Według obecnie obowiązujących norm minimalna szerokość kuchni powinna wynosić minimum 230 cm. Dopiero wtedy można w niej stworzyć tzw. ciąg kuchenny, czyli odpowiednio rozmieszczony zestaw sprzętów pomagających nam w przygotowywaniu posiłków.

Jakie są najważniejsze zasady organizacji takiego ciągu? Podstawowe sprzęty, które muszą się w nim znaleźć, to kuchenka, zlewozmywak, lodówka i blat roboczy. Standardowe szerokości kuchenek i lodówek to 60 cm, zlewozmywaków 80 cm. Blat roboczy powinien mieć ok. 80-120 cm.

Tak więc minimalna długość ciągu kuchennego to ok. 3 metry. Długość ta rośnie o kolejny metr, jeśli dodamy do niej np. odkładany stolik i np. zmywarkę. W wielu mieszkaniach w ciągach kuchennych umieszcza się także pralki.

W obecnie projektowanych domach i mieszkaniach ciąg kuchenny o długości 4 metry to w zasadzie standard i niezbędne minimum, by pomieścić wszystkie potrzebne sprzęty. Nie musi się on jednak ciagnąć wzdłuż jednej długiej ściany – może być też zagięty w kształcie litery L.

Przy wielkości dzisiejszych kuchni ważne jest też, by przygotowywanie posiłków było możliwe bez pokonywania kosmicznych odległości. Dlatego eksperci od projektowania kuchni zalecają, by np. zlewozmywak był oddalony od lodówki i kuchenki nie więcej niż 210 cm, a lodówka od kuchenki nie więcej niż 270 cm.

Udostępnij:

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Ciepło płynie od podłogi, czyli ocieplamy posadzki styropianem

Straty spowodowane nieprawidłowym ociepleniem podłogi mogą >>>

Jak dobierać płyty gipsowo-kartonowe?

Jak dobierać płyty gipsowo-kartonowe do suchej zabudowy wnętrz? >>>

Którędy uciekają pieniądze? Test termiczny – jak go przeprowadzić

Czasem nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że moglibyśmy >>>

Podłoga, posadzka, jastrych, wylewka?

Podłogę zamiatamy, odkurzamy, myjemy. Potocznie podłogą jest to, >>>

Kiedy tynkować na zewnątrz?

Nieodpowiednie nakładanie tynków zewnętrznych może prowadzić do >>>

Wylanie masy samopoziomującej – krok po kroku

Przed przystąpieniem do wykonywania prac związanych z wylewaniem >>>

Boniowanie: modne wykończenie

Przy wykańczaniu elewacji ocieplanej styropianem karierę robi >>>

TOP 5: Błędy przy budowie domu, których już nigdy nie popełnię

Można postawić dom, nie popełniając błędów, ale w praktyce to >>>

Ocieplamy nowy budynek cz.2 Styropian czy wełna?

Bezspoinowy System Ociepleń (BSO) lub External Thermal Insulation >>>

Wybieramy tynk do domu dla rodziny z dziećmi

Podczas budowy domu lub wykańczania mieszkania zawsze przychodzi >>>

Kleje zbrojone włóknem – ocieplenie

Trwałość systemu ocieplenia budynku zależy od jakości wszystkich >>>

Wylewki anhydrytowe kontra cementowe

Wylewki anhydrytowe Knauf FE25, FE 50 i FE 80 to optymalne >>>

CZYTAJ PODOBNE

modal_left

ZAPISZ SIĘ
NA NEWSLETTER


Zapisz sie!