x

Jak wybrać blat kuchenny?

Wybieramy blat do kuchni

Wybierając blat kuchenny musimy mieć na uwadze, że ma on służyć nam przez lata. Dlatego powinien być najwyższej jakości. Zanim więc zdecydujemy sie na konkretny produkt i zamontujemy go w naszej kuchni, warto przyjrzeć się kilku przykładom i wybrać najlepsze dla siebie rozwiązanie.

Wybieramy blat kuchenny

Wybierając blat kuchenny najpierw zwracamy uwagę na jego wygląd. Odpowiednio dobrany, decyduje o wyglądzie naszej kuchni. Ważna jest także funkcjonalność i użyteczność. Blat musi być odporny na wilgoć i uszkodzenia, a także łatwy do utrzymania w czystości. Trzecim ważnym aspektem jest cena. Im trwalszy materiał, z którego wykonany jest blat – tym cena będzie wyższa. Nie warto więc decydowac się na najtańsze produkty, gdyż może sie okazać, iż wkrótce taki blat trzeba będzie wymienić.

Blaty na każdą kieszeń

Zazwyczaj tanie blaty wytwarzane są ze sklejki lub płyty wiórowej, a następnie laminowane. Ich zaletą jest to, że dostępne są w dużej gamie kolorów i wzorów. Możemy też wybrać matowe, błyszczące, gładkie i chropowate. Niestety ich wadą jest fakt, że nie są one odporne na uszkodzenia i nie można ich naprawić. Warto także wiedzieć, że nie można na nich bezpośrednio kroić ani stawiać gorących garnków, gdyż nie sa odporne na wysoką temperaturę.

Innym popularnym rozwiązaniem są blaty kuchenne obłożone gresem, klinkierem lub terakotą. Są one bardziej estetyczne i wytrzymałe niż laminowane. Poza tym są stosunkowo tanie. Icha zaletą jest również to, że nadają się do wnętrz w każdym stylu: od prowansalskiego po nowoczesny. Minusem może być fakt, że wykonanie fugi w takim blacie jest trudniejsze i szybko brudzi się ona i niszczeje.

Popularnością cieszą się także blaty wykonane z drewna. Drewno do użytku w kuchni musi być twarde, więc najczęściej stosowanym materiałem będzie drewno bukowe i dębowe. Należy je dodatkowo zabezpieczyć warstwą lakieru. Blaty takie nie odkształcają się, są odporne na wilgoś imogą nam służyć przez lata. Niestety jest to dość wysoki wydatek.

Nie do zdarcia

Takie są właśnie blaty kuchenne z kamienia. Najczęściej jest to granit i marmur.  Ten typ materiału jest jednym z najbardziej odpornych na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, a także na wysoką temperaturę. To wszystko sprawia, że można bez żadnych obaw kłaść na nim gorące naczynia, a nawet kroić i ubijać mięso. Jednak należy pamiętać, że takie blaty łatwo brudzą się, dlatego warto o nie zadbać stosując Knauf Środek do czyszczenia marmuru i granitu. Jest to specjalny preparat czyszczący o alkalicznym odczynie. Usuwa warstwy oleju i tłuszczu oraz zabrudzenia gumowe – w kuchni sprawdzi się więc idealnie. Dodatkowo pielęgnuje i woskuje powierzchnię, ma łagodny zapach i jest bardzo wydajny. Co jakiś czas trzeba też taki blat zaimpregnować.

Obecnie producenci dają nam bardzo wiele możliwości, bowiem kamień naturalny może zostać zastąpiony przez kamień syntetyczny. Jednym z takich materiałów jest corian, który to tworzy się ze zmielonego kamienia, a także żywic epoksydowo-akrylowych. Dodatkowo w masie tej znajdują się także pigmenty. Obecnie to właśnie z tego materiału najczęściej tworzone są blaty, które są nie tylko nie drogie, ale także doskonale się je użytkuje.

Bardzo drogimi blatami są także te wykonane z metalu oraz szkła. Ich cechą charakterystyczną jest to, że najbardziej estetycznie wyglądają w nowoczesnych wnętrzach, lecz często stosowane są także w kuchniach o tradycyjnym charakterze.

Środek pielęgnacyjny do marmuru i granitu

Środek pielęgnacyjny do marmuru i granitu

Udostępnij:

CZYTAJ PODOBNE